Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

Husein ef. Kavazović u subotu je ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čime će dužnost vrhovnog poglavara IZ-a obnašati narednih sedam godina.

Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na današnjoj sjednici u Sarajevu biralo novog reisu-l-ulemu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u Skupštini Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića.

Husein ef. Kavazović je dobio 291 glas članova Izbornog tijela, a drugi kandidat za ovu funkciju, bivši sandžački muftija i poslanik u Parlamentu Srbije Muamer ef. Zukorlić, dobio je 82 glasa.

Izborno tijelo na današnjem zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci činili su sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

U izboru novog reisu-l-uleme učestvovala su i tri delegata iz Maglaja, glavni imam Nevres ef. Hodžić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Maglaj mr. Seid Omerović i sabornica IZ-e u BiH dr. Emira Drnda-Čičeklić.