Bajramski vaz Salih ef. Subašića

Bajramski vaz Salih ef. Subašića

Hvala Allahu na blagodatima dini-Islama.

Gospodaru naš,u ovome velikom danu, danu ramazanskog bajrama Tvoji robovi ovdje okupljeni Ti se zahvaljuju na neizmjernim blagodatima kojima nas obasipaš i neprestano daruješ, na blagodatima ovog mubarek veličanstvenog dana, na tome što si nam dao da budemo od ummeta Muhammeda, s.a.v.s..

U ovome mubarek danu šaljemo svoj salawat i selam na Tvoga miljenika i odabranika, našega Resula, Muhammeda, s.a.w.s., na njegovu porodicu ehlil bejt, na njegove vjerne ashabe-prijatelje, na sve bosanske šehide, šehide cijeloga ummeta i na sve dobre Božije robove s kojima Si Ti zadovoljan. Amin!

Draga Braćo u Islamu,cijenjeni džema’ate, lijepa omladino! Evo nas danas u ovoj Božijoj kući, radosni i veseli, na ovaj dan ramazanskoga bajrama, zajednički smo se okupili da trijumfujemo nad Iblisom prokletim, da uzmemo nagrade i berekete koje nam je Uzvišeni obećao dati za naš ramazanski post, za naše ramazanske ibadete. Zato je ramazanski bajram posebna radost postača koji su izvršili svoju obavezu prema Allahu, dž.š., i radosni očekuju nagradu na današnji dan, a ona je oprost grijeha i oslobađanje od džehennema i džehennemske vatre.

Ispratili smo blagoslovljeni mjesec Ramazan. U njemu smo kalili volju i savladavali svoje strasti i požude za jelom, pićem, intimnim odnosima i materijalnim uživanjem. Svako onaj koji se uspio kontrolisati i tijelu pokazati da je duša i razum ono što njime upravlja, a ne strast i stomak, nakon trideset dana čeličenja snage, jačanje volje i uvećanja strpljenja, čeka istinsko veselje i teferić duše i tijela. Vjernik je pokazao sebi da je odnio pobjedu u samokontroli i napravio ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

Dnevni post nam je bio svojevrsni remont tijela a noćni ibadet i bdijenje duhovno čišćenje i sapiranje grijeha. Ibadet i iščekivanje sehura nije moglo proći bez razmišljanja o najbližima. To je mnoge potaklo da pokažu makar jedan trun dobrote i podare je roditeljima, braći sestrama, džematlijama, komšijama i uopće ljudima.

Živimo u vremenu punom stresa, punom bola i dunjalučkih teškoća, živimo u vremenu kada čovjek koji nema oslonac u vjeri je sam, bez potpore, bez oslonca, bez nade. Svako treba oslonac i potporu, pa zato uhvati se za potpu i oslonac koji ne izdaje, a to je Allah Uzvišeni. Zato je vjerniku puno lakše, njemu je uvijek dobro, i kada mu se desi dobro On se zahvaljuje Allahu i Allah, dž.š.., mu još poveća, a kada mu se desi nešto loše, on podigne svoje ruke, otvori svoje srce, izjadi se Allahu i opet mu bude dobro.

Braćo u Islamu! Mi trebamo Allaha, dž.š.., a Allah ne treba nas. Tražimo svoj put prema Njemu. Tražimo smisao svoga života. Tražimo smisao uloge čovjeka na Zemlji. Traži onoga kome ćeš se morati vratiti, htio ti to ili ne. Uz vjeru i oslanjanje na Allaha, dž.š., možeš biti najsretniji čovjek na svijetu.

Stoga vodimo računa o sebi, pogledajmo u svoje stanje nakon mjeseca ramazana! Znajte da su vrata pokajanja stalno otvorena u ramazanu i u svakom vremenu. Stoga, onaj koji je u ramazanu propustio priliku da se pokaje, neka ne gubi nadu u Allahovu milost. Naprotiv, neka požuri s pokajanjem u ma kojem se vremenu nalazio. Uistinu, Allah prima pokajanje svih onih koji Mu se iskreno pokaju, oprašta grijehe svima onima koji od Njega oprosta zatraže i vrate Mu se!

Svevišnji Allah dž.š. je rekao:
“Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.
Zato brate moj, uzmi vjeru kao vodilju kroz život i bit ćeš najsretniji čovjek i na ovom ali i na budućem svijetu. Život i životne tegobe i iskušenja ovoga svijeta će ti biti puno lakše, manje bolnije, a srce i duša puno smirenije.

Vjera može ukloniti tvoje terete, izbrisati tugu, ona je užitak za one koji obožavaju jedino Uzvišenog Allah, dž.š., i koji se samo Njemu pokoravaju. Ono što je bilo-bilo je i završeno, zato nemoj o tome više misliti. To je gotovo. Budi zadovoljan svojom sudbinom, sve se dešava prema određenju, zato se nemoj time opterećivati. Imaj na umu da Uzvišeni Allah može oprostiti, prihvatiti pokajanje, pomoći Svoje robove i loša djela zamijeniti dobrim. Stalno se zahvaljuj Uzvišenom Allahu, dž.š., za Njegove blagodati koje su ti date u vidu vjere, razuma, zdravlja,, zaštite, sluha, vida, nafake, djece i još mnogo, mnogo toga jer ti imaš nešto što nije Uzvišeni svakome dao. Zato pogledaj one iza sebe i vidjet ćeš svoj položaj. Nikada ne gledaj one ispred sebe jer ćeš se u tome izgubiti i zagušiti.

Budi zadovoljan svojim izgledom, talentom, zaradom, porodicom i svojom kućom. Tako ćeš sigurno naći sreću. Muhammed, a.s., je rekao: „Čuvaj Allaha i On će čuvati tebe, čuvaj Allaha i On će uvijek biti pred tobom, znaj za Njega u sreći, On će znati za tebe u nesreći, ako tražiš, traži samo od Allaha, ako tražiš pomoć, traži je samo od Allaha, dž.š..

Bajrami su braćo upravo naročita prilika da jačamo vezu sa Gospodarom, da razmišljamo, da postajemo bolji i da širimo ljubav u zajednici, kao i među svim ljudima s kojima sarađujemo i komuniciramo. Bajram proizvodi dvije vrste ljubavi: ljubav prema Allahu i ljubav u ime Allaha. Bajramska se radost ne može zamijeniti ni jednom drugom vrstom radosti. Bajram ruši sve prepreke i približava muslimane jedne drugima, zato ga sve duše s tolikom radošću dočekuju. Ujedinimo se, pružimo ruku jedni drugima, podijelimo radost bajrama između sebe, s rodbinom, prijateljima i komšijama. Učinimo da nam ovi mubarek dani budu prekretnica u našem životu i da budu uzrok našeg jedinstva i napretka.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje skupnog namaza, pojačanoj porodičnoj i ličnoj higijeni (kupanje, abdest, uljepšavanje kuća i avlija), lijepo oblačenje, posjeta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno, te ugošćavanje jedni drugih.

Socijalna strana ramazanskog bajrama je očita, jer obuhvata sve kategorije džemata: stare i mlade, bogate i siromašne, muškarce i žene, pojedince i institucije. Bajramski dani predstavljaju i odmor od fizičkog napora i pripremu za novi rad. Islamski propis sadekatu-l-fitra je svojevrsna materijalna pomoć svih za sve što još više učvršćuje džematsku solidarnost. Davanjem VITARA očistimo post, a zekatom zaštitimo našu imovinu i materijalna sredstva koja posjedujemo od propasti, te na taj način vjernikova duhovno materijalna komponenta penje se na veće deredže, što i jeste put ka potpunoj bogobojaznosti.

Bajrami su dani posjeta, obilazaka, darivanja, učvršćivanja prijateljstava, igre, veselja. Za dane Bajrama treba se veselo držati pri susretu sa rodbinom i prijateljima iskazujući svoju pažnju i ljubav prema njima. Treba nastojati posjetiti što više rodbine i prijatelja.

Draga braćo u Islamu,Mubarek Ramazan je bio dobra prilika da se približimo svome Gospodaru, ali i da zavirimo u dubinu svoga bića i da pogledamo od kakvog smo materijala skovani, kakav karakter posjedujemo. Kao što je lahko biti junak bez boja, tako je lahko biti vjernik onda kada naša vjera od nas ne zahtijeva napore i žrtvovanje.

Dragi mu’mini! Iz svega gore navedenog možemo vidjeti da je vjera istinski spas, istinski smiraj i istinski oslonac za onoga ko je želi uzeti. Davno su stari rekli: Ako nemaš vjere onda nemaš mjere. Tražimo smisao svoga boravka na ovome svijetu, tražimo sebe. Postavimo sami sebi nekoliko pitanja na koja ćemo sami sebi odgovoriti. Odakle sam ja? Zašto sam ovdje? Kuda idem? Upitaj svoj razum da ti odgovori. Hoćemo li na svako pitanje odgovoriti: Ne znam!

Razmislimo malo o sebi. Neka ovaj ramazanski bajram bude istinski blagdan radosti i bereketa. Podijelimo radost bajrama sa svojim najmilijim ali i sa svojim prijateljima, komšijama i poznanicima. Podijelimo radost bajrama sa našim najmlađima, sa našom djecom. Obiđimo u danima bajrama i naše mezarluke i zijaretimo naše rahmetlije i činimo im dove.

Molim Uzvišenog Allaha, dž.š.., da vas, vaše najmilije, vaše kuće i vaše porodice obaspe svojim rahmetom, bereketom, magfiretom i hidajetom. Neka bajram veseli vaše duše!

Amin ja Rabbel alemin!