Na ahiret ispraćen Ragib Mulalić – bivši predsjednik Odbora Islamske zajednice Maglaj

Na ahiret ispraćen Ragib Mulalić – bivši predsjednik Odbora Islamske zajednice Maglaj

Rahmetli Ragib dugi niz godina je bio jedan od aktivista Islamske zajednice, odnosno predsjednik Odbora IZ-ce Maglaj u dva mandata, te da je umnogome doprinijeo u razvoju, napredku, prosperitetu, boljitku i očuvanju Islamske zajednice u Maglaju. Pored brojnih imama, na dženazi je bio i glavni imam Nevres ef. Hodžić koji se tom prilikom obratio sa sljedećim riječima:

Bismillahirrahmanirrahim

Uzvišeni Allah je kazao: كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَما الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ مَتَاعُ الْغُرُورِ

Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plate vaše, i ko bude od vatre udaljen i u džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.

Poštovani prisutni,

Danas smo ovdje da klanjamo dženazu-namaz rhm. Ragibu Mulaliću, jednom od najstarijih stanovnika Maglaja. Rhm. Ragib je prema našoj percepciji imao dug život, ušao je u duboku starost, doživio je 92. godinu života. Primjer rhm. Ragiba nam govor da je ljudski ovozemni život, ma koliko dug bio, ipak prolazan. Kad-tad, prije ili kasnije čovjek će morati promijeniti oblik života – zamijeniti dunjalučki za ahiretski, a on ahiretski je vječan, ne prestaje i ne okončava se. Naši ahiretski životi će se razlikovati samo po tome gdje ćemo na ahiretu boraviti – a ta razlika je suštinska. Džennet ili džehennem je mjera uspjeha. Džennet ili džehennem, kao mjesto življenja, ne biramo tamo – na ahiretu. Za džennet ili džehennem se opredjeljujemo ovdje i sada – na dunjaluku, ovom prolaznom svijetu. Vjerovanje ili nevjerovanje, činjenje dobrih ili loših djela pokazatelji su zašto se opredjeljujemo i šta da očekujemo na ahiretu. Rhm.

Rhm. Ragb Mulalić je bio vjernik, činio je dobra djela, bio je osvjedočeni musliman. On se svojim načinom života opredjeljivao za džennet na Ahiretu. Molim Uzvišenog Allaha da njegov dugi ovodunjalučki život upiše kao koristan i dobro iskorišten.

Danas sam ovdje ispred MIZ Maglaj da mu kao glavni imam odam poštovanje zbog svog doprinosa kojeg je davao Islamskoj zajednici. Podsjetit ću Vas da je rhm. Ragib Mulalić u dva mandata, neposredno prije agresije, bio predsjednik MIZ Maglaj, tada Islamske vjerske zajednice. Davao je svoj doprinos organiziranju vjerskog života na institucionalan način.

Molim Allaha da njegov trud upiše kao dobro djelo. Molim Ga da se smiluje rhm. Ragibu i podari mu lijepi džennet. Naka Uzvišeni Allah njegovoj porodici podari strpljivost i snagu. AMIN!