Hutba glavnog imama povodom Dana civilnih žrtava rata

Hutba glavnog imama povodom Dana civilnih žrtava rata

مَن قَتَلَ نَفسًا بِغَيرِ نَفسٍ أَو فَسادٍ فِي الأَرضِ فَكَأَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَميعًا وَمَن أَحياها فَكَأَنَّما أَحيَا النّاسَ جَميعًا ۚ وَلَقَد جاءَتهُم رُسُلُنا بِالبَيِّناتِ ثُمَّ إِنَّ كَثيرًا مِنهُم بَعدَ ذٰلِكَ فِي الأَرضِ لَمُسرِفونَ

„Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma’ide: 32).

Božiji poslanik Muhammed, a.s., je neposredno pije jednog vojog pohoda rekao:

„Ne ubijajte iznemoglog starca, malo dijete i ženu. Nemojte krasti, sakupite ratni plijen i popravljajte. Činite dobročinstvo, jer Allah dž.š. voli one koji dobočinstvo čine.” (Ebu Davud)

Poštovani džema’ate!

Historija se ponavlja onima koji je ne pamte. Mi ovdašnji muslimani, Bošnjaci, imamo itekako obavezu da konačno zapamtimo lekcije iz historije, jer je ista, i skorašnja i ona malo starija, uglavnom svjedočila o našem stradanju. Naš narod je kroz vrijeme bio mnogo puta izložen ubijanju, zlostavljanju, protjerivanje, paljenju, planskom osiromašivanju i pljačkanju, raznolikom ponižavanju. Sve to što nam se dešavalo ili smo sami nemarno zaboravljali, kada je nevolja već prošla, ili su različiti akteri, često i sami izvršioci zlodjela nad nama, mijenjali historijske činjenice, jer pobjednici historiju pišu, ili su nam, pak, zabranjivali da vlastitu historiju sami izučavamo i da je se, onakva kakva je zaista, prisjećamo. Ma šta da je razlog zaboravljanja vlastite prošlosti, rezultat je bivao isti – ponovno stradanje. Zadnje kolektivno stradanje Bošnjaka, ono od prije dvadeset godina, rezultat je, pored svega ostalog, i našeg vlastitog zaborava historije i naše prepoznatljive naivnosti. Sjetite se samo kako je naš narod na samom početku zadnje agresije naivno zaključivao da se nama, u našem gradu, ništa neće desiti, jer ništa nismo skrivili, dok su ostali gradovi, bližnji ili daljnji, sa našim sunarodnjacima, već bili u plamenu. Iako naše današnje preokupacije i stavovi ne odaju dojam da smo baš dobro zapamtili nedavnu prošlost, mislim da je trenutni odnos Bošnjaka spram vlastite historije ipak odgovorniji. Na mnogim našim stratištima su postavljena spomen-obilježja, obilježava se Dan šehida – iako su šehitska mezarja na taj dan slabo posjećana, obilježavaju se godišnjice bitaka, masovnog stradanja, kolektivnog protjerivanja… Postoji mnoštvo organizacija koje se brinu da ne izbijedi naše sjećanje ili da se ne stekne, kada je riječ o mlađima, kriva percepcija o historiji vlastitih predaka. I Islamska zajednica, kao kičma našeg naroda, sama organizira ili pak učestvuje zajedno sa drugim organizacijama u obilježavanju značajnih datuma iz naše prošlosti.

Ovih dana na području našeg kantona obilježava se Dan civilnih žrtava rata. Savez civilnih žrtava rata ZDK osmislio je čitav niz aktivnosti kojima će podsjetiti stanovništvo na ubijene nedužne civile, a zajedno sa Muftijstvom zeničkim organizirao je i da se u svim našim džamija na području našeg muftijstva, danas, 23. oktobra, prije džuma-namaza, prouči tevhid i Jasin pred njihove duše, kao i da se na hutbama tretira spomenuto stradanje . U gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji tevhid i Jasin će se proučiti u četvrtak, 29. oktobra, poslije podne-namaza i to će biti centralni vjerski program, kada je riječ o muslimanima, za čitav ZDK. Ovaj dan, 29. oktobar je dan velikog stradanja nedužnih civila u Maglaju, i baš zbog razmjere tog stradanja ovaj datum je uzet kao zajednički datum za obilježavanje stradanja civilnih žrtava rata za čitav ZDK. tog dana u Maglaju je ubijeno 15 nedužnih civila, a 15 je ranjeno. Inače, u Maglaju je tokom zadnje agresije ubijeno 211 osoba iz reda civila, od čega je 58 djece. U periodu od 1992. do 1995. godine na području svih općina ZDK ubijeno je 1793 civila, a masovni zločini i ubijanje nevinih civila, posebno djece, desili su se u Stupnom Dolu, općinama Vareš, Maglaj, Tešanj i Zenica. Ranjeno je 7420 civila, većina njih je teže ranjena i ostali su bez dijelova tijela. Poseban zločin desio se egzodusom stanovnika općine Doboj, Teslić, Žepče i dijelova općine Maglaj, gdje je civilno stanovništvo bilo protjerivano sa svojih vjekovnih ognjišta, zatvarano u logore, mučeno, ubijano, a to sve je rađeno na očigled Međunarodne zajednice, koja je bila nijemi posmatrač stravičnih zločina, naročito nad Bošnjacima-civilima.

Poštovani džema’ate!

Svi ovi podaci govore o organiziranom poduhvatu istrebljivanja muslimana, Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine. Spremnost agresora da ubijaju nedužne, djecu, žene i starce, one koje je prema islamu zabranjeno ubijati, govori o gnusnosti takvog krvavog poduhvata. Da ima potpune pravde na ovom svijetu, počinitelji ovih zlodjela već bi se suočili sa sudom i ostatak života provodili u zatvoru. Međutim, ovakve pravde nema ili je nedovoljno zastupljena. Iako nadležni organi, porodice žrtava i ranjeni nikada ne smiju prestati insistirati na privođenju pravdi počinilaca još na ovom svijetu, muslimanima ostaje utjeha da će svako od njih biti izveden pred Uzvišenoga Allaha koji je savršeno praveden, kao i da će ubijeni na pravdi Boga naći svoj smiraj, ako Bog da, u džennetskim ljepotama.

Poštovani džema’ate!

Molim Allaha Uzvišenog da dove koje su danas učene u našim džamijama budu kabul – primljene!

Molim Allaha Uzvišenog da nas više ne iskušava iskušenjima koja je teško podnijeti!

Molim Allaha Uzvišenog da nam podari mudrost, volju i snagu da se odupremo nasrtajima svojih neprijatelja i da više nikada ne budemo izloženi stradanjima i poniženju! AMIN!

Još jedanput Vas podsjećam, centralni vjerski program (učenje Jasina i tevhid) za čitav ZDK povodom obilježavanja Dana CŽR bit će upriličen u četvrtak, 29.oktobra u gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji poslije podne-namaza.

Maglaj, 23.10. 2015. g.

Nova gradska ”Vali Recep Yazicioglu” džamija