Nastupna hutba novog glavnog imama Nevres ef. Hodžića

Nastupna hutba novog glavnog imama Nevres ef. Hodžića

ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ (٢) ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ (٣) مَـٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ (٤) إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ (٥) ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ (٦) صِرَٲطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ (٧)

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,

Milostivog, Samilosnog,

Vladara Dana sudnjeg,

Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!

Uputi nas na Pravi put,

na Put onih kojima si milost Svoju darovao,

a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!

Božiji Poslanik, Muahmmed, a.s., je rekao:

“Svi ste vi pastiri i svi ćete odgovarati za svoje stado. Vladar je pastir. Čovjek je pastir u svojoj porodici, dok je žena pastirica u kući svoga muža i njihove djece. Svi ste vi, dakle, pastiri i svi ste odgvorni za svoje stado!” (Buhari, Muslim)

Poštovani džema’ate!

Današnja hutba bit će osvrt na vijest o pomjeni glavnog imama na području Medžlisa islamske zajednice Maglaj. Božijom voljom, više instance Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini taj emanet su dodijelile meni. Stoga je ova hutba moja prva hutba u svojstvu glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Maglaj i, odmah da kažem, ovo je jedna od mojih zadnjih hutbi u svojstvu imama gradske Vali Recep Yazicioglu džamije.

Medžlis je jedna od organizacionih jedinica islamske zajednice i sačinjen je od džemata. Na području Medžlisa islamske zajednice Maglaj djeluje 18 džemata, sa isto toliko imama i džematskih odbora. Imami u džematima predvode vjerske aktivnosti, a džematski odbori osiguravaju uvjete za njihovo sprovođenje. Glavni imam nadzire sprovođenje vjerskih aktivnosti i odgovoran je za stanje vjerskog života na području medžlisa. Predsjednik medžlisa koordinira rad predsjednika džematskih odbora i odgovoran je za materijalno funkcionisanje medžlisa. Samo bliska saradnja glavnog imama i imama, glavnog imama i predsjednika medžlisa, kao i imama i predsjednika džematskih odbora može dovesti do uspješne realizacije poslova koji su u njihovoj nadležnosti. Za uspješnu realizaciju svojih aktivnosti, medžlis, sa svojim džematima, mora imati dobru komunikaciju i sa, na prvom mjestu, vjernicima, a onda i sa javnošću generalno, sa predstavnicima lokalne vlasti, sa obrazovnim, kulturnim, humanitarnim, sportskim i drugim ustanovama, sa privrednicima, sa drugim vjerskim zajednicama, sa medijima, sa raznovrsnim udruženjima… Svi nabrojani mogu pomoći ili odmoći pri realizaciji poslova koje medžlis, kao organizaciona jedinica u Islamskoj zajednici, ima.

Poštovani džema’ate!

Dopustite mi da kao novoimenovani glavni imam iskažem iskrenu volju i opredjeljenje za dobru komunikaciju sa svim gorenavedenim subjektima. Iskazujem opredjeljenje da budem dobar sagovornik, da cijenim druge i onda kada imaju suprotno mišljenje, da poštujem preuzete obaveze, da sam otvoren za sve dobre ideje i opće/korisne poslove… Za sve navedeno očekujem da cijenite ulogu i značaj Islamske zajednice, da budete njeni članovi, da pomažete njene projekte i dajete potrebni doprinos, da cijenite uspjehe Islamske zajednice, kao i da nam dobronamjerno ukažete na greške, ukoliko ih bude.

Islamska zajednica ima svoj Ustav, kao i svoje pravilnike i pravne akte koji su u skladu sa s njim – uposlenici Islamske zajednice su ih dužni sprovoditi. Stoga Vas molim da imate u vidu da kada ostavarujete svoja prava i obaveze kroz organe i ustanove Islamke zajednice, niko od organa, uposlenika, pa i ja kao glavni imam, nisam iznad pravnih akata Islamske zajednice.

Islamska zajednica ima svoju ulogu, a ona se ogleda u ispravnom razumijevanju i primjeni islamskih normi, odgoju i obrazovanju svojih pripadnika i članova, širenju dobra i odvraćanju od zla, kao i u staranju o vjerskim pravima muslimana. To su primarni zadaci islamske zajednice. Prema tome, iako ćemo pomagati ljudima, koliko god je moguće, naš zadatak nije primarno humanitarni rad. Iako smo zainteresirani za praćenje političkih prilika, mi se nećemo miješati u dnevno/politička dešavanja i međustranačke odnose. Radi općeg interesa zajednice, savjesno i odgovorno obavljanje svog posla bolje je od miješanja u tuđe poslove, zanemarivši svoje vlastite. Mišljenja sam da će svako od nas najlakše zavrijediti poštovanje tako što će svako od nas nabolje uraditi ono čime je zadužen.

Stoga ću, kao glavni imam, zajedno sa svojim kolegama – imamima, biti ponajviše zainteresiran da sačuvam do sada postignute rezultate na planu vjerskog života, te da ih unaprijedim, shodno mogućnostima i okolnostima. Uvijek svjestan svoje primarne zadaće, pomagat ću, koliko god budem u mogućnosti, i sve druge aktivnosti koje su korisne za našu lokalnu zajednicu.

Poštovani džema’ate!

Dozvolite mi da napravim i kratak osvrt na ovaj džemat i Vali Recep Yazicioglu džamiju u kojoj sam proveo pet godine i devet mjeseci na mjestu imama džamije. Zadovoljstvo je bilo biti imam ove džamije, zadovoljstvo je bilo praviti džemat, osmišljavati vjerske aktivnosti i unaprjeđivati uvjete za njih. Zadovoljstvo je bilo sarađivati sa džematskim odborom, vama džematlijama i svima koji su podržavali naš rad. Hvala Vam svima na, nadam se, uspješnoj saradnji. Svome nasljedniku želim bolji uspjeh i još veću podršku.

Iako su donešene odluke o budućem imamu džamije i novom ustrojstvu džemata, dopustite mi da danas o tome ništa zvanično ne kažem. Sačekajmo da službe Islamske zajednice u narednih petnaestak dana, možda i prije, sprovedu sve potrebne formalne procedure. Do tada, uz obaveze koje imam kao glavni imam, obavljat ću i poslove imama džamije.

Na kraju ću, poštovani džema’ate, zamoliti Svevišnjeg Allaha da nam svima olakša rad, da nam otkloni teškoće, da nam upotpuni poslove i učini ih korisnim za sve vjernike. AMIN

Postovani džema’ate!

Obavještenje:

Mektepska nastava u novoj mektepskoj godini počinje sutra. Upis u mektebu ovog džemata vršit će se u subotu i nedjelju od 8 do 12 sati.

Vali Recep Yazicioglu džamija, Maglaj

Nevres ef. Hodžić, glavni imam