Obraćanje Glavnog maglajskog imama na Šehitlucima ”Podborik” povodom Dana šehida 2015. godine

Obraćanje Glavnog maglajskog imama na Šehitlucima ”Podborik” povodom Dana šehida 2015. godine

Dragi šehidi maglajski,

Cijenjene porodice šehida, palih boraca i žrtava,

Časni borci i invalidi, komandanti i komandiri maglajski

Poštovani imami,

Plemeniti općinski Načelniče,

Braćo i sestre,

Es-selamu ‘alejkum,

Evo nas u rosno bajramsko jutro na Šehitlucima “Podborik” ne da bismo plakali, iako nam suze same obraze kvase…

Evo nas na Dan Šehida u blagoslovljenoj Aleji mira, mirisnih ruža maglajskih i bosanskih ne iz prkosa, već ponosa i zahvalnosti…

Evo nas na Dan našega bolnoga sjećanja na maglajskome proplanku u čijoj utrobi leže najbolji i najčasniji sinovi i kćeri od roda našega, sa kojega seže pogled na skoro cijeli grad…

Evo nas na Vakufu – zadužbini naših slavnih predaka, vječnome boravištu i staništu šehida miljenika naših, palih boraca, gazija i žrtava bezumnoga zla i nasilja…

Evo nas na onome Vakufu, kojega nam oteše bespravno i bez naknade mjeseca aprila, 1990. godine. Sada se ovaj vakuf po drugi put otima, pokušajem sramne legalizacije.

Svako pa i ovo jutro nišani bijeli pozivaju sve nas na naše duhovno jedinstvo, nacionalno zajedništvo, političku odgovornost i narodnu slogu.

Naš zijaret ovdje u maglajskome memorijalnom centru “Podborik” na Dan šehida, nije samo da vas selamimo i poklonimo naše Jasine, dove i Fatihe pred duše vaše plemenite, dragi šehidi,

Došli smo da bi obnovili svoje sjećanje i pamćenje prošlosti, kako bi se još snažnije nadahnuli i obvezali na vjernost vašem putu svjedočenja vjere, čuvanja slobode, mira, Maglaja, jedine domovine BiH, uzvišenih i svetih ideala.

Danas, na ovaj Dan našega bolnoga sjećanja, zavjetujemo se pred vama šehidi naši plemeniti na svebošnjačko jedinstvo i maglajsko zajedništvo, međusobno razumijevanje i poštovanje.

Dan šehida i našega bolnoga sjećanja, trebamo čuvati duboko u našoj nacionalnoj memoriji, kako bi smo zaslužili šefa’at i blizinu šehidsku.

Allaha, dragoga molimo da se među nama širi istina i pravda, dobrota, ljubav, plemenitost i solidarnost, da čuva naš Maglaj, naše džema’ate i jedinu domovinu BiH.

Svaki maglajski šehidski nišan bijeli, nosi u sebi jednu priču, istinu, tugu, bol i sjećanje na slavnu borbu, patriotsko jedinstvo i herojsku žrtvu.

Dragi naši Šehidi i porodice šehidske plemenite,

Vi ste naši svjedoci, da smo jasno i glasno opminjali i pozivali i da nikada nećemo prestati zahtijevati i tražiti istinu o patnji, boli, stradanju i progonu našega plemenitoga naroda.

I dok stojimo pred Vama, odajući Vam počast, ponovo se obraćamo lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim istražnim i sudskim organima, da se procesuiraju počinioci zla, agresije, devetomjesečnoga okruženja, progona, ubijanja i zločina protiv čovječnosti nad našim nevinim sugrađanima.

Sve vas pozivam na našu centralnu manifestaciju obilježavanja Dana Šehida i svečano otvorenje Šehidskog spomen obilježja sa česmom u džema’atu Domoslica danas u 13:00 sati iza podne namaza.

Proslavimo radosno i ponosno Dane Bajrama. Neka su vam radošću i veseljem ispunjeni dani ramazanskoga bajrama…

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Glavni maglajski imam:

h. Izudin ef. M. KRUŠKO, s.r.