Zajednička ekskurzija polaznika mekteba džema’ata Fazli pašina džamija i Tujnica

Zajednička ekskurzija polaznika mekteba džema’ata Fazli pašina džamija i Tujnica

Hvala Allahu, Veličanstvenome, Gospodaru našemu Dostojanstvenome, na daru pamćenja i sjećanja. Hvaljen neka je samo Allah, Gospodar svjetova svih! Njemu iskazujemo zahvalnost na svim ramazanskim blagodatima. Tebi samo Allahu, Sveopći djelitelju pravde, svaka pohvala i zahvala pripadaju.

Neka su najbolji blagoslovi, salavati i selami na Poslanika Islama, onoga koji je poslat kao milost svjetovima svim. Neka je vječni mir i spas časnoj porodici i ashabima njegovim, šehidima, palim borcima i žrtvama progona, Bošnjaka novošeherskoga i bradićkoga kraja i svima, koji žive islam i upućuju druge.

Draga braćo u Islamu,

Obilježavanje Dana bolnoga sjećanja na potresnu sudbinu, tragediju i neizrecive strahote zločina protiv čovječnosti, nasilja i progona Bošnjaka u džema’atima novošeherskoga i bradićkoga kraja, na 22-gu godišnjicu je naša istina o kojoj nemamo pravo šutiti niti je kriti, već sjećati se i pamtiti u miru i zasluženoj slobodi, kako nepravda i strah ne bi nam nametnuli nova poniženja, zaborav prošlosti i vlastiti samozaborav.

وَمَن يُہِنِ ٱللَّهُ فَمَا لَهُ ۥ مِن مُّكۡرِمٍ‌ۚ

“A koga Allah ponizi, niko ga poštovanim ne može učiniti” (El-Hadždž, 18.).

Šehidi časni, plemeniti pali borci i nevine civilne žrtve rata i progona Bošnjaka novošeherskoga i bradićkoga kraja (24-29. Juna, 1993. godine) završili su svoj dunjalučki život u čudnim okolnostima izdaje i ratnih dešavanja i tako dokazali svoju predanost samo Allahu, Vječnome i Islamu vjeri svetoj, vjernost svome narodu, rodnoj grudi i domovini, zbog čega nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Naše okupljanje na 22-gu godišnjicu i Dan bolnoga sjećanja na progon, patnju i stradanje Bošnjaka u džema’atima: Novi Šeher, Kopice, Čobe, Domislica, Strupina, Ljubatovići, Tujnica, Gornja Liješnica, Bradići i Krušik, pored Spomen ploča, te učenje Jasina, Tewhida i Fatihe, pred njihove duše odašilje snažne poruke da zločin protiv čovječnosti nad našim narodom pamtimo, da je nasilje među ljudima grijeh, zabranjeno i nedopustivo i da samo ljubav, oprost i pomirenje, mogu spasiti svijet i izgrađivati pokidane veze među ljudima.

Allah, dželle šanuhu je u Qudsi hadisu rekao: Prenosi Ebu Zerr El-Gifari, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao: “Rekao je Allah, dželle šanuhu: “Moji robovi, Ja sam zaista zabranio sebi zulum i učinio Sam ga zabranjenim među vama, pa ne činite nasilje!…(Muslim)

Plemeniti Bošnjaci,

Progonitelji, mučitelji, zločinci, izdajnici i ubice našega naroda, te počinitelji genocida i urbicida, naše komšije, moraju znati da nismo zaboravili sramnu izdaju, poniženje, bol, nasilje i patnju, koju su nam nanijeli svojim zločinom ubijanja, pljačke i uništenja naših domova, mesdžida i džamija.

Ali isto tako naše komšije moraju i znati da nismo i nikada nećemo odustati od zahtjeva naših preživjelih žrtava progona da se nalogodavci, silnici i zločinci privedu pravdi i procesuiraju kod nadležnih lokalnih, kantonalnih, entitetskih, državnih pa i međunarodnih istražnih i pravosudnih organa za ratne zločine i zločin protiv čovječnosti.

أَلَا لَعۡنَةُ ٱللَّهِ عَلَى ٱلظَّـٰلِمِينَ

«Neka je Allahovo prokletstvo na nasilnicima!» (Hud, 18.)

Ponašanje pravosudnih organa je začuđujuće i nezamislivo, da i nakon dvije decenije od zločina ubijanja, progona i mučenja Bošnjaka u našim džema’atima novošeherskoga i bradićkoga kraja, odgovorni zlostavljači, mučitelji, progonitelji, izdajnici i počinitelji zločina i svih nedjela nasilja i poniženja slobodno hodaju ulicama Maglaja i po naseljenim mjestima progona.

وَلَا تَحۡسَبَنَّ ٱللَّهَ غَـٰفِلاً عَمَّا يَعۡمَلُ ٱلظَّـٰلِمُونَ

«A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici (zalimi)!» (Ibrahim, 42.)

Cijenjeni džema’ate,

Naša braća i sestre i mi, koji smo preživjeli zločin progona, odlaze sa dunjaluka, po drugi put poniženi, jer njihovi progonitelji, mučitelji, krvnici i zlostavljači još nikada nisu odgovarali za zločine koje su počinili. Nećemo više nikada dozvoliti da nam drugi historiju pišu i da se zločin progona Bošnjaka novošeherskoga i bradićkoga kraja zaboravi. Zbog toga je na nama preživjelima strahote progona, da govorimo istinu našoj djeci i omladini, pišemo o zločinima o izdaji koju nam uradiše dojučerašnje komšije i to na najsvirepiji način.

إِنَّ ٱللَّهَ يُدَٲفِعُ عَنِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ كُلَّ خَوَّانٍ۬ كَفُورٍ

“Allah doista štiti vjernike, Allah sigurno ne voli nijednog izdajnika, nezahvalnika” (El-Hadždž, 38.).

U to ime pozivamo sve Bošnjake i džema’atlije:

  • na Šehidski mevlud sutra, subota: 27. Juna, 2015. god; u mesdžidu Gornje Čobe u 19:00 sati pred iftar,
  • zatim u nedjelju: 28. Juna, 2015. godine na učenje Jasina i Tewhida šehidima u mesdžidu u Strupinoj također u 19:00 sati pred iftar i
  • na otkrivanje Spomen ploče u Ljubatoviću u ponedjeljak: 29. Juna, 2015. godine u 19:00 sati pred iftar, na mjestu pronalaska i ekshumacije tijela šehida rahmetli h. Ahmet ef. Cvrčka imama Muharrem pašine džamije u Novom Šeheru.

Na kraju iz riznice mudrosti učimo da: “Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti.” i da: “Oproštaj ne mijenja prošlost, ali pruža priliku u budućnosti.” Naše obilježavanje i okupljanje na 22-gu godišnjicu Dana bolnoga sjećanja na progon, patnju i stradanje Bošnjaka u džema’atima novošeherskoga i bradićkoga kraja u okviru manifestacije “Znamo li se sjećati…?” je upravo pružena ruka za zajedničko i bolje sutra u ljepoti svoje vjere, maglajske različitosti i bosanskoga suživota.

Molimo Allaha, Uzvišenoga, da nas sačuva društva nasilnika, a da nas opskrbi društvom pravednika, podari nam snagu pamćenja i sjećanja na iskušenja prošlosti.

Molimo Allaha, Svemoćnoga, da nas sačuva svih vrsta zuluma i nasilja i da se natječemo u činjenju dobrih djela koja će biti naša svjetlost i spas na Sudnjem danu.

Gospodaru naš, Milostivi, pomozi nam da vladamo samim sobom, da se takmičimo u dobru bez mržnje i zavisti, olakšaj nam post i primi sve naše ramazanske ibadete! A m i n !!!

Nova gradska ”Vali Recep Yazicioglu” džamija u Maglaju,

Petak: 09. Ramazana, 1436. H.g. / 26. Juni, 2015. godine

h. Izudin ef. M. KRUŠKO, s.r.

Glavni maglajski imam